Elämänkerran kirjoittaminen

Elämäkerrat ja muistelmat ovat suosionsa huipulla. Eikä ihme, sillä vaikka kuinka klisee se onkin, on totuus usein tarua ihmeellisempää. Elämäkertakirjoittamisessa vaihtoehtoja on enemmän kuin luulisi. Elämäkerran ei tarvitse olla kronologinen luetelma kehdosta hautaan. Se voi olla muistelmateos jostain tietystä elämänvaiheesta tai kaunokirjallista proosaa lähestyvä autofiktio. Lue artikkeli ja nappaa tärpit ja työkalut hyödyksesi!
Kuten muussakin kirjoittamisessa, elämäkertakirjoittamisessa se ensimmäinen ja tärkeä kysymys on: kenelle kirjoitat? Ovatko ihannelukijasi suvun ja perheen jäsenet vai tavoitteletko tarinallasi laajempaa lukijakuntaa?

Kun tiedät vastauksen. osaat paremmin valita lajityypin, jonka kautta valitsemaasi elämää luotaat. Ihmisen elämästä voi kirjoittaa monella tapaa, elämäkerrallisen kirjoittamisen vaihtoehtoja ovat ainakin nämä:

elämäkerta
omaelämäkerta
muistelmat
autofiktio
avainromaani
kronikka

Totta, tarua vai siltä väliltä
Kurkataan tarkemmin edellä listattujen vaihtoehtojen sisältöön.

Kronikka

Elämäkerta
Jos kirjoitat jonkun toisen henkilön koko elämänkaaresta, on kyseessä mitä todennäköisimmin biografia eli elämäkerta, kirjallinen esitys henkilön elämän vaiheista ja toiminnasta.
Elämäkerta voi olla auktorisoitu tai auktorisoimaton. Auktorisoitu tarkoittaa, että kirjan päähenkilö on itse vahvasti mukana elämäkerran teossa. Sisältö pohjautuu vahvasti hänen itsensä kertomaan tai ainakin hän vaikuttaa paljon teoksen painotukseen ja sisältöön.
Suomessa sananvapauslaki mahdollistaa elämäkerran kirjoittamisen jostain henkilöstä ilman tämän lupaakin. Tällöin kyse on auktorisoimattomasta elämäkerrasta. Monesta julkkiksesta tällaisia on kirjoitettu, mm. Tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä on tehty useitakin auktorisoimattomia elämäkertoja.
Jos tällaiseen päätyy, täytyy olla huolellinen siinä, ettei loukkaa niinikään laissa määriteltyä henkilön kunniaa ja yksityisyyden suojaa.

Omaelämäkerta
”Life of an individual written by himself”.

Kirjoitat omasta elämästäsi, itse.

Muistelmat
ovat rajatumpia kuin koko elämää koskevia kirjoja. Esimerkiksi yritysjohtaja voi muistella jotain tiettyä aikaa urallaan, vaikkapa tietyn yrityksen johdossa. Tai urheilija muistelee huippu-uraansa, mutta sivuuttaa muun elämänsä käsittelyn.

Autofiktio / omaelämäkerrallinen romaani
sisältää sepitettä, kuten sana “romaani” jo kertoo. Tällöin kyseessä on autobiografinen eli kirjoittajan omasta elämästä merkittävästi aineksia saanut romaani.

Avainromaani
on romaani, jonka keskeisillä henkilöillä ja heihin liittyvillä tapahtumilla on selvästi tunnistettavia vastineita todellisuudessa. Henkilöt, aika ja paikat voivat olla etäännytettyjä, toisin sanojen muutettuja, mutta kirjoittajan tunteva lukija voi tunnistaa tekstistä silti todellisuudessa tapahtuneita asioita ja tiettyjä henkilöitä.